tirsdag den 15. marts 2011

Dagens Analyse



Det kan blive småt for enhver.

Kaster vi os ud i en analyse af dette gamle, hæderkronede proverbum, møder vi først et 'det', der som bekendt er et bestemt stedord betegnende noget ganske særligt og intet andet end netop dette.

Det næste vi møder er ordstillingen 'kan blive', der beskriver en potentiel ændring af den givne tilstand. Var der tale om uændrede forhold ville man erstatte 'kan blive' med 'kan være' eller 'forbliver'. Dette vender vi tilbage til.

Vi er nu blevet så kloge, at vi kan sige, at det mystiske 'det' står i stedet for en tilstand, som det er muligt at ændre. Valget af 'kan' i stedet for eksempelvis 'vil' viser os samtidigt, at ændringen af tilstanden er eventuel, ikke given. Der rejser sig et naturligt spørgsmål: Vil ændringen ske ved en handling eller vil ændringen ske netop på grund af manglende handling? Under alle omstændigheder må vi gå ud fra, at ændringen er årsagsbestemt. Dette udvider vor forståelse af vort 'det' ved at antyde, 'det' er i stand til at ændre sig. Vort 'det' er altså ikke en stationær størrelse.

Næste ord kaster lys over præcis hvilken ændring vort 'det' muligvis vil blive udsat for, nemlig en markant negativ vækst.

Vi står nu med udsagnet: 'Det kan blive småt', som er fuldt forståeligt, selvom vi stadig ikke ved, hvad der er tale om. Det ligger op til refleksion. Der er dælme mange ting som kan blive små.

Tilføjelsen 'for enhver', er et klimaks. Pludselig gøres udsagnet relevant, ja, personligt, idet vi nu selv kommer på bane. Vi tillægges med ét ansvar og forpligtelser og det bliver tvingende nødvendigt for os, at vide hvad vort 'det' står i stedet for. Da vi står i den ulykkelige situation, at udsagnet nu er komplet og i analytisk forstand uden forankring, må vi ty til vore egne referencerammer og begive os ud i spekulationer, især fordi udsagnet har mistænkelig lighed med en konkret advarsel.

Hvis ikke vort 'det's negative vækst er uhensigtsmæssigt, hvorfor så overhovedet gøre opmærksom på det?

For at forhindre den truende negative vækst bliver vi derfor nødt til at vende tilbage til dens årsag. Uanset hvor meget vi reflekterer over denne årsag vil vi kun kunne nå til den konklusion at den negative vækst er forårsaget af 1) en handling eller 2) manglende handling.

Dette er et uløseligt dilemma.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar